Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur.
Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır. Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir.
BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir. Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir.
1. Alan Tanımı
Bilişim teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan ağ işletmenliği, bilgisayar teknik servisi, veri tabanı programcılığı ve web programcılığı dallarının yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
2. Alanın Amacı
Bilişim teknolojileri alanında yer alan dallarda sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
3. Bilişim Teknolojileri Alanının Dalları
Bilişim Teknolojileri Alanı Dalları ve Dersleri
Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Alanı Dalları Bilişim Teknolojileri Dersleri
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü birçok Alan, Dal ve derslerde değişikliğe gitmiştir. Eskiden olduğu gibi değil sistem tamamen değişmiştir. Daha önceden piyasadaki paydaşlar kendi alanında uzmanlaşan öğrenciler isterken şu an her alanda biraz bilgi düzeyine sahip öğrenciler aramaktadır. Özel sektörün istekleri, gelişen teknoloji ve eğitim ile beraber Mesleki Eğitim alanlarındaki bazı dallar ve derslerde değişikliğe gidilmiştir. Alan dalları azaltılmış hatta bazı alanlar farklı Genel Müdürlüklere kaydırılmıştır. Bu alanlardan birisi de Bilişim Teknolojileri Alanı olmuştur.
Bilişim Teknolojileri Dalları
Yapılan en güzel değişikliklerden biri de Mesleki Eğitime gelen öğrencilerin 9. sınıf itibariyle bölümlerini seçerek eğitimlerine bölümlerinden devam etmeleri olmuştur. Gelen öğrenci direkt olarak eğitime bölümde başlayacağı için bu bölümünü sevmesi ve disiplin açısından olumlu olacaktır.
Bilişim Teknolojileri Alanı Dalları
Bilişim Teknolojileri Alanı 4 Dal iken (Veri Tabanı Programcılığı, Ağ İşletmenliği, Web Programcılığı, Bilgisayar Teknik Servisi) şu anki yapılan değişiklik ile 2 dala indirilmiştir.
Bu dallar;
- Yazılım Geliştirme Dalı
- Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik Dalı olarak belirlenmiştir.
Dersler çağımıza göre yenilenmiş ve dersler büyük ölçüde değişmiştir. Bu bilişim teknolojileri alanı açısından oldukça sevindiricidir. Bilişim Teknolojileri alanı en hızlı değişen ve gelişen bölümlerden birisidir. Dersler 9. sınıfta iki dal içinde aynıdır. 9. sınıftan sonra Robotik Kodlama dersi hariç tamamen zorunlu dersler iki dalda farklıdır.
9. sınıfta okunacak 11 saat zorunlu dersler; Mesleki Gelişim Atölyesi (2 Saat), Programlama Temelleri (4 Saat), Bilişim Teknolojilerini Temelleri (3 Saat), Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları (2 Saat).
2 Saat Seçmeli olarak ders seçilecektir.
- Yazılım Geliştirme Dalı
10. sınıfta 14 saat zorunlu dersler; Nesne Tabanlı Programlama (10 Saat), Robotik Kodlama (4 Saat)
11. sınıfta 17 saat zorunlu dersler; Web tabanlı Uygulama Geliştirme (8 Saat), Mobil Uygulamalar (5 Saat), Grafik Canlandırma (4 Saat).
9 Saat Seçmeli derslerden seçilecektir.
12. sınıfta 7 saat meslek dersi seçmeli ders olarak seçilecektir.
Yazılım Geliştirme Dalı
- Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik Dalı
10. sınıfta 14 saat zorunlu dersler; Ağ Sistemleri ve Anahtarlama (10 Saat), Robotik Kodlama (4 Saat)
11. sınıfta 17 saat zorunlu dersler; Ağ Sistemleri ve Yönlendirme (8 Saat), Siber Güvenlik Temelleri (5 Saat), Sunucu İşletim Sistemleri (4 Saat).
9 Saat Seçmeli derslerden seçilecektir.
12. sınıfta 4 gün işletmeye gidilecektir. 7 saat meslek dersi seçmeli ders olarak seçilecektir.
Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik Dalı
4. İş Olanakları
Bilişim Teknolojileri Alanından mezun öğrencilerimiz bilgisayar firmalarında veya büyük işletmelerde teknisyen, web tasarımcı, müşteri temsilcisi gibi mesleklerde istihdam edilmektedir. Kullanıcı arayüzüne sahip uygulama ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında; web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.
5.
5. Bilişim Teknolojileri Alanı Mezunu Öğrencilerin Yerleşebileceği Teknoloji Mühendisliği Fakülteleri
Teknoloji Fakültelerinin aşağıda yer alan lisans programlarına (M.T.O.K. kontenjanı), sadece Bilişim Teknolojileri Alanında öğrenciler yerleşir diğer okul mezunları yerleşemezler. Yine öğrencilerimiz bu alana yerleşirken ek puan almaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği (M.T.O.K.) SAYISAL
Bilişim Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.) SAYISAL
Adli Bilişim Mühendisliği (M.T.O.K.) SAYISAL
Biyomedikal Mühendisliği (M.T.O.K.) SAYISAL
Elektrik-Elektronik Mühendisliği (M.T.O.K.) SAYISAL
Yazılım Mühendisliği (M.T.O.K.) SAYISAL
Adres:
YENİKÖY MAH. ŞHT. P. ASTSB. SERKAN CİDDİOĞLU CAD. NO.2 38050 MELİKGAZİ / KAYSERİ
Telefon
(352)355 33 93